• 1403/04/09 - 12:12
  • 153
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

مقاومت آنتی بیوتیکی

دارو های آنتی بیوتیک بر طیف خاصی از باکتری ها مؤثر و بر عفونت های ویروسی بی تأثیر هستند و منجر به بهبود نمی شوند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی قم، داروهای آنتی بیوتیک که در جامعه ی ما تحت عنوان اشتباه “چرک خشک کن” شناخته می شوند، در واقع دسته دارویی مهمی هستند که علیه عفونت های باکتریایی در بدن مبارزه می کنند و یا باکتری ها را از بین می برند و یا از رشد و تکثیرشان در بدن جلوگیری می کنند. 

هر داروی آنتی بیوتیک بر طیف خاصی از باکتری ها مؤثر است و ممکن است یک آنتی بیوتیک بر عفونت باکتری دیگر بی فایده باشد. 

آنتی بیوتیک ها بر عفونت های ویروسی بی تأثیر هستند و منجر به بهبود نمی شوند؛ به همین دلیل است که  هنگامی که سرما می خوریم به هر میزان نیز آنتی بیوتیک یا به اصطلاح “چرک خشک کن” مصرف کنیم، باز هم بهتر نمی شویم. کار اشتباه ما این است که دائم از آنتی بیوتیک های متنوع استفاده کنیم. 

تشخیص این که عفونت ویروسی است یا باکتریایی تنها بر عهده پزشک است.  
هر زمان که یک داروی آنتی بیوتیک را با تشخیص خودمان یا افراد غیرپزشک مصرف کنیم، یک قدم به سمت عوارض جانبی و مقاومت آنتی بیوتیکی پیش می رویم. 

مقاومت آنتی بیوتیکی به این معنا است که در صورت ابتلا به عفونت باکتریایی حتی با مصرف دارو، باکتری ها همچنان به رشد و فعالیت ادامه می دهند و دارو قادر نیست باکتری را از بین ببرد و از فعالیت بیماری زایی اش جلوگیری کند.  

چرا باید نگران مقاومت آنتی بیوتیکی باشیم؟ 
زمانی را تصور کنید که دیگر آنتی بیوتیک ها هیچ تأثیری نداشته باشند؛ یعنی زمانی که یک بیماری سخت به راحتی با مصرف یک دوره آنتی بیوتیک درمان می شد، اما اکنون با مصرف همان آنتی بیوتیک هر روز پیشرفت می کند و به مرحله خطرناک می رسد. 

زمانی که بیماری به نوع مقاوم تبدیل می شود، دیگر درمان ساده نیست و پزشکان مجبور می شوند از چندین دارو با طیف عوارض بیشتر و گران قیمت تر و پردردسرتر استفاده کنند. 

اگر با روند کنونی پیش برویم دیگر با این روش نیز به نتیجه نمی رسیم و هیچ دارویی قادر نخواهد بود برای نجات ما اقدام کند و مرگ رخ خواهد داد. 

دنیا با تهدید جدی مقاومت میکروبی روبرو است که چه بسا در چند سال آینده قویترین داروها نیز موثر نخواهند بود، طبق آمار و گزارشات، حداقل 700000 نفر سالانه به دلیل بیماری های مقاوم به دارو جان خود را از دست می دهند و گفته می شود تا سال 2030 ، مقاومت میکروبی می تواند 24 میلیون نفر را درگیر کند و تا سال 2050 سالانه باعث مرگ ده میلیون نفر می گردد. 

 چگونه می توانیم از پدیده مقاومت آنتی بیوتیکی جلوگیری کنیم؟ 

• از پزشک و سایر افراد کادر درمان بخواهیم روش های غیر درمان با آنتی بیوتیکی که در بهبود حال ما مؤثر است پیشنهاد دهد. 

• دارویی که پزشک تجویز کرده دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنیم و آن را تغییر ندهیم. 

• داروی خود را سر ساعت مصرف کنیم. اثربخشی داروها وابسته به زمان مصرف است. حتما داروی تجویزی خود را تا آخر ادامه بدهید. 

• هرگز برای مصرف آنتی بیوتیک ها در عفونت ¬های ویروسی مانند سرماخوردگی به پزشک و داروساز اصرار نکنید. 

• هرگز در دفعات جدید ابتلا به بیماری همان آنتی بیوتیک را تکرار نکنید. 

• هرگز داروی تجویز شده توسط پزشک برای بیماری خود را به فرد دیگری پیشنهاد نکنید. 

• هرگز برای درمان عفونت در گروه های حساس یعنی نوزادان و کودکان و یا در سالمندان بدون مشورت با پزشک آنتی بیوتیک مصرف نکنید.
  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 61581
کلمات کلیدی