چهارشنبه‌سوری را به چهارشنبه سوزی تبدیل نکنیم

توصیه‌های معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قم برای پیشگیری از حوادث چهارشنبه آخر سال

بر اساس گزارش وزارت بهداشت متأسفانه همه‌ساله تعداد زیادی از هم‌وطنان بر اثر آتش‌بازی یا استفاده از مواد منفجره و آتش‌زا، زخمی و دچار آسیب‌های جدی و جبران‌ناپذیر می‌شوند. دکتر رضایی آدریانی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قم در گفت‌وگو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی قم راه‌کارهای جلوگیری از آسیب و کاهش خطرات برای چهارشنبه آخر سال را بیان کرد.

- با سلام و عرض خسته نباشید؛ یکی از معضلات حوزه سلامت در آخر سال، بحث چهارشنبه آخر سال است که متأسفانه گاهی حوادث تلخی را رقم می‌زند، بیشتر افراد مصدوم و سانحه دیده چه کسانی هستند و چه آسیب‌هایی می‌بینند؟
به‌طور عمده کودکان و نوجوانان مصدومان چهارشنبه‌ آخر سال را تشکیل می‌دهند و بیشترین آسیب و معلولیت به چشم‌ها و دست‌ها وارد می‌شود که متأسفانه درصد قابل‌توجهی از این آسیب‌ها غیرقابل‌برگشت است و باعث معلولیت دایمی می شود.

- راه‌های جلوگیری یا کاهش آسیب‌ها در این روز چیست؟
همشهریان علی‌الخصوص افراد مسن، کودکان، بیماران قلبی و خانم‌های باردار حتی‌المقدور در این روز از خانه خارج نشوند. مراقب رفتارهای خطرناک و ناهنجار باشند و در صورت لزوم مراتب را به پلیس ۱۱۰ اطلاع دهند و در صورت بروز هرگونه حریق یا حادثه‌ای، ضمن حفظ خونسردی، در اسرع وقت با سازمان آتش‌نشانی (125) تماس بگیرند.

- پیش از رسیدن گروه‌های امدادگر چه کمک‌هایی به افراد حادثه‌دیده می‌توان کرد؟
از پتو برای خاموش کردن فردی که لباسش آتش‌گرفته است، استفاده کنیم و هرگز از کپسول آتش‌نشانی برای خاموش کردن او استفاده نکنیم. اگر خود دچار سوختگی شدیم، از دویدن خودداری کرده و بلافاصله بر روی زمین بغلتیم.
در صورت مواجهه با فردی که دچار سوختگی شده، ضمن حفظ خونسردی، از مالیدن مواد غیر درمان مثل خمیردندان، سیب‌زمینی، روغن و گذاشتن یخ بر روی محل سوختگی خودداری کنیم. محل سوختگی فرد مصدوم را با آب سرد و تمیز، حداقل به مدت 10 دقیقه بشوییم و کمربند و زیورآلات و وسایل تنگ را خارج کنیم.
همچنین اگر لباس مصدوم روی عضو سوخته را پوشانده، آن را از بدنش خارج کنیم و اگر لباسش به پوست ناحیه سوخته چسبیده است، دورتادور آن را تا محل چسبیده به بدن قیچی کنیم. درصورتی‌که چشم در اثر اصابت ترکش‌های ناشی از انفجار مواد محترقه آسیب‌دیده است، از قرار دادن دستمال، پنبه یا گاز روی چشم خودداری کنیم.
فردی که دچار سوختگی شده را هرچه سریع‌تر به مرکز درمانی منتقل کنیم و در صورت شدت مصدومیت با اورژانس 115 تماس بگیریم.

- والدین در جلوگیری از آسیب‌ها چه نقشی را باید ایفا کنند؟
با توجه به اینکه اغلب افراد شرکت‌کننده در تجمع‌های این روز، کودکان و نوجوانان هستند، والدین نقش اساسی در این زمینه‌دارند و لذا از والدین انتظار داریم نسبت به‌سلامت کودکان و نوجوانان خود، حساس و پیگیر باشند و اجازه ندهند با حضور عزیزانشان در این تجمع‌ها و سهل‌انگاری و بی‌مبالاتی در استفاده از مواد محترقه و آتش‌زا و رفتارهای پرخطر، شادی سال جدید، به غم تبدیل شود.

- در انتها چه توصیه‌هایی برای همشهریان دارید؟
با توجه به اینکه محدودیت‌ها و رعایت دستورالعمل‌های کرونایی در کشور کاهش‌یافته است، میزان روی آوردن مردم به‌خصوص جوانان به استفاده از مواد منفجره در روزهای پایانی سال و درنتیجه افزایش تعداد آسیب دیدگان ناشی از استفاده از مواد منفجره قابل پیش‌بینی است.
ان‌شاءالله با پرهیز از رفتارهای پرخطر و با رعایت نکات ایمنی، چهارشنبه آخر سال آرام، فرهنگ‌ساز و به دور از هرگونه خطر احتمالی داشته باشیم و با صحت و سلامت و به دور از هرگونه آسیب مالی و جانی به پیشواز سال جدید برویم.

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید