تاثیر مصرف طولانی مدت آسپارتام بر هیستومورفومتری، هیستوشیمی و بیان ژن های P53، Bcl-2 و Caspase-3 در تخمدان موش های سفید کوچک آزمایشگاهی
تاثیر مصرف طولانی مدت آسپارتام بر هیستومورفومتری، هیستوشیمی و بیان ژن های P53، Bcl-2 و Caspase-3 در تخمدان موش های سفید کوچک آزمایشگاهی
چکیده:
زمینه و هدف: آسپارتام یک شیرینکننده مصنوعی و غیرمغذی میباشد که بهطور گستردهای در محصولات رژیمی، کمکالری و همچنین در انواع غذاها، داروها و محصولات بهداشتی استفاده میشود. این مطالعه بهمنظور ارزیابی اثرات آسپارتام بر تخمدان موش ماده انجام پذیرفت.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 36 سر موش سفید کوچک آزمایشگاهی ماده بالغ بهصورت تصادفی به چهار گروه نه سری تقسیم شدند. سه گروه از گروههای فوق بهترتیب آسپارتام را بهمیزان 40، 80 و 160 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن و یک گروه نیز بهعنوان گروه کنترل سرم فیزیولوژی را بهصورت خوراکی از طریق گاواژ بهمدت 91 روز دریافت نمودند. 24 ساعت پس از آخرین تیمار، نمونههای خونی و بافتی تخمدان جمعآوری و جهت بررسیهای بیوشیمیایی، هیستومورفولوژی، هیستومورفومتری، هیستوشیمی و بیان ژن استفاده گردید.
یافتهها: در مطالعات هیستوشیمیایی تغییر محسوسی در رابطه با میزان بافت فیبروزی و ترکیبات کربوهیدراتی مابین گروهها دیده نشد. در بررسیهای هیستومورفومتری تخمدان، آسپارتام بهمیزان 160 میلیگرم بر کیلوگرم موجب کاهش معنیدار فولیکولهای درحال رشد و افزایش معنیدار فولیکولهای آترزی شده و همچنین در مطالعات بیوشیمیایی موجب کاهش معنیدار TAC و افزایش معنیدار MDA نسبت به گروه کنترل گردید. در ارتباط با میزان بیان ژنهای بررسی شده، آسپارتام بهمیزان 160 میلیگرم بر کیلوگرم موجب کاهش معنیداری در بیان ژن Bcl-2 و نیز افزایش معنیداری در بیان ژنهای P53 و Caspase-3 در مقایسه با گروه کنترل گردید.
نتیجهگیری: بهنظر میرسد آسپارتام در دوز بالا میتواند موجب اثرات منفی بر هیستومورفولوژی، هیستومورفومتری و بیان ژنهای P53، Bcl-2 و Caspase-3 در تخمدان موش گردد.
نظر دهید