• 1403/05/30 - 12:14
  • 4631
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

نکات مهم بهداشتی برای زائران اربعین

با توجه به گرم بودن هوا و مسیر طولانی پیاده‌روی اربعین، دانستن برخی نکات پزشکی می‌تواند این مسیر سخت را هموارتر کند و زائران با سلامتی از برکات این سفر معنوی بیشترین بهره را ببرند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی قم، پیاده‌روی اربعین برای زیارت حرم سیدالشهدا(ع) یکی از توصیه شده‌ترین اعمال است و هر ساله تعدادی از عاشقان حسینی با پای پیاده به سمت کربلا حرکت می‌کنند تا در روز اربعین عشق و ارادت خود را به سید و سرور شهیدان عالم ابراز کنند.  
 
زائران اربعین حسینی در طول سفر معنوی خود باید نسبت به رعایت بهداشت فردی، غذایی و محیطی توجه ویژه‌ای داشته باشند؛ زیرا عدم رعایت بهداشت فردی، بهداشت مواد غذایی و محیط می‌تواند باعث ایجاد بیماری‌هایی در طول سفر شده و آرامش فرد و سایر زائران را بر هم بزند.
 
با توجه به گرم بودن هوا و مسیر طولانی پیاده‌روی اربعین، دانستن برخی نکات پزشکی می‌تواند این مسیر سخت را هموارتر کند و زائران با سلامتی از برکات این سفر معنوی بیشترین بهره را ببرند؛ بنابراین با هدف آگاهی از نکته‌های پزشکی برای داشتن سفری بهتر به گفت‌وگو با معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم پرداختیم.
 
مجید اصغری معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: زائران باید از چند روز قبل از اربعین، پیاده روی منظم داشته باشند همچنین استفاده از عصا برای سلامتی زانو، عدم انداختن کوله پشتی بر روی یکی از شانه‌ها، استفاده از کفش سبک، راحت و نرم، استراحت در فواصل زمانی منظم، خودداری از مواجهه طولانی مدت با آفتاب، داشتن لباس مناسب، گشاد و با الیاف نخی، نوشیدن مایعات کافی و شستن منظم دست‌ها با آب و صابون توصیه می‌شود.
 
وی ادامه داد: به همراه داشتن داروهای مورد نیاز برای مصرف ۱۰روز، ماسک و مواد ضدعفونی کننده و مواد بهداشتی(صابون، دستمال کاغذی)، چسب زخم، پودر O.R.S، پماد زینک اکساید برای پیشگیری از ایجاد تاول‌های احتمالی، پماد تتراسایکلین یا پماد موپیروسین برای تاول های پاره شده، پودر تالک یا پماد کالاندولا برای جلوگیری از عرق سوز شدن و آلوخشک و انجیر برای پیشگیری از یبوست، از جمله وسایل ضروری است که زائران باید به همراه داشته باشند.
 
اصغری ضمن تاکید بر اهمیت محافظت از پوست در مواجهه طولانی مدت با آفتاب، تصریح کرد: فرد باید از برخورد مستقیم نور خورشید با بدن، به ویژه از ساعت ۱۰صبح لغایت ۲ بعد ازظهر جلوگیری کند؛ برای در امان بودن از آسیب‌های ناشی از نور شدید خورشید، استفاده از عینک آفتابی، کلاه لبه‌دار و کرم ضد آفتاب بسیار اهمیت دارد.
 
وی با اشاره به اهمیت پیشگیری از عوارض گرد و غبار و آلاینده‌های محیطی، بیان کرد: ماسک‌های معمولی و دستمال نمی‌توانند جلوی ورود ذرات ریزگرد و غبار به سیستم تنفسی ما را بگیرد؛ اما ماسک‌های فیلتردار می‌تواند در این شرایط کمک کننده باشد.
 
اصغری با بیان اینکه مصرف شیر، ماست کم چرب، میوه و سبزیجات تازه و مایعات برای دفع سموم ناشی از ورود گرد و غبار از بدن مفید است، یادآور شد: اگر نشانه‌هایی مانند کوتاهی تنفس، سرفه و خس خس کردن و درد قفسه سینه را مشاهده کردید، به خصوص اگر سابقه بیماری آسم دارید؛ درمان همیشگی آسم خود را دنبال کرده و اگر نشانه‌ها برطرف نشد در اولین فرصت با پزشک مشورت کنید.
 
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم تاکید کرد: بخش اصلی پیاده‌روی را در دو بازه زمانی صبح تا پیش از ظهر و عصر تا غروب انجام دهید و ظهر که گرمای روز به اوج می‌رسد، حدود یک الی دو ساعت بخوابید یا در سایه یا محیط خنک استراحت کنید.
 
وی توصیه‌های تغذیه‌ای برای پیشگیری از گرمازدگی را مهم دانست و گفت: استفاده از سکنجبین شکری، شربت تخم ریحان، شربت لیمو، شربت آلبالو، خاکشیر، کاسنی و عناب و همچنین پرهیز از مصرف غذاهای سنگین، شور، تند، شیرینی غلیظ، چای پررنگ و قهوه برای پیشگیری از گرمازدگی بسیار اهمیت دارد.
 
اصغری با بیان اینکه بیماری وبا یک اسهال عفونی خطرناک است که از طریق آب، غذا و دست آلوده منتقل می‌شود، عنوان کرد: شستن منظم دست‌ها با آب وصابون، خودداری از مصرف آب‌های خنک شده با یخ‌های قالبی، استفاده از غذاهای پخته شده تازه و گرم، میوه‌های شسته شده و قابل پوست کندن و خودداری از مصرف هرگونه سالاد و سبزیجات، ماهی، لبنیات غیر پاستوریزه و غذاهای دارای سس و کشک، در پیشگیری از ابتلاء به بیماری وبا بسیار اهمیت دارد.
 
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم، یادآور شد: استفاده از لباس‌های غیر چسبان، آستین بلند و شلوار بلند و جوراب، استفاده از ملحفه رنگ روشن در هنگام استراحت، استفاده از دور کننده‌های حشرات بر روی مناطقی از پوست که با لباس پوشیده و قراردادن زباله‌ها را در کیسه‌های دربسته با هدقف جلوگیری از رشد و تکثیر حشرات در پیشگیری از گزش حشرات و ابتلا به بیمارهای منتقله از آن‌ها مانند تب دنگی و سالک حتما باید رعایت شود.
 
اصغری عنوان کرد: به دلیل پیاده روی طولانی مدت پای زائران در معرض آسیب و تاول قرار دارد لذا استفاده از از دو جوراب یا جوراب حوله‌ای برای کاهش اصطکاک و جذب  عرق و رطوبت پا، تعویض جوراب‌ها، کوتاه کردن ناخن، استفاده از کفش‌های راحت، استراحت و درآوردن مرتب کفش‌ها، شستن و ماساژ مرتب پاها، استفاده از پماد زینک اکساید برای پیشگیری از تاول‌های احتمالی، خودداری از ترکاندن تاول‌ها توصیه می‌شود.
 
وی تاکید کرد: گروه‌های حساس و نیازمند مراقبت(مادران باردار و بیماران مزمن) قبل از سفر حتماً پزشک معالج خود را در جریان قرار داده و توصیه‌های ارائه شده توسط ایشان را کاملاً رعایت کنند؛ سوابق پزشکی خود را به طور کامل همراه خود داشته باشند.
 
اصغری بیان کرد: برای جلوگیری ازکم آبی، نوزاد مکرر با شیر مادر تغذیه شود و در صورت مشاهده علائم بیحالی، خوب شیر نخوردن یا کم شدن دفع ادرار و تغییر وضعیت تنفس نوزاد، به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنید.
 
وی با تاکید بر اهمیت مراقبت از مادران باردار، گفت: درصورت مشاهده علائم هشدار در مادران باردار، مانند خونریزی، درد، سرگیجه فوراً به اولین مرکز درمانی یا اورژانس مراجعه کنند؛ شماره تماس ۴۰۳۰ با کد ۴ در تمام ساعات شبانه روز، توسط کارشناسان مامایی، پاسخگوی سوالات مادران باردار و شیرده است.
  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 61892
کلمات کلیدی