اجرای پویش «من هم تست HIV میدهم» در قم
کارشناس برنامه ایدز مرکز بهداشت قم گفت: پویش «من هم تست HIV میدهم» همزمان با سراسر کشور در قم اجرایی شد و شهروندان برای انجام این تست میتوانند به نزدیکترین مراکز خدمات جامع سلامت در سطح شهر و روستا مراجعه نمایند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی قم، زهرا موسوی به مناسبت آغاز پویش «من هم تست HIV میدهم»، افزود: این پویش از ۲۰ آبان ماه آغاز شده و به مدت یک ماه ادامه دارد.
وی با بیان اینکه اول دسامبر به نام روز جهانی ایدز نامگذاری شده است، اضافه کرد: در این روز کشورها با یکدیگر همپیمان میشوند تا در کنترل بیماری ایدز مشارکت داشته باشند؛ برغم گذشت سالها از پاسخدهی به اپیدمی ایدز، هنوز در سراسر دنیا خدمات پیشگیری، تشخیص، مراقبت و درمان با موانع متعددی روبهرو است.
وی با اشاره به اینکه شعار امسال «تامین حق سلامت با انتخاب مسیر درست» است، ادامه داد: ایدز یک بیماری عفونی و کاملا قابل کنترل است، بهشرط آنکه بیماری بهموقع تشخیص داده شود و به شکل مناسب تحت درمان قرار گیرد و در این صورت افراد مبتلا به ایدز نه تنها زندگی نرمالی خواهند داشت، بلکه بیماری را نیز به دیگران منتقل نمیکنند.
به گفته موسوی، در حال حاضر تشخیص بیماری HIV یک عامل مهم در کنترل و پیشگیری بیماری است و با توجه به اینکه بسیاری از افراد مبتلا به HIV شناسایی نشدهاند، بدینجهت پویش «من هم تست HIV میدهم» از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذرماه همزمان در سراسر کشور در استان قم راهاندازی شده است که اهداف آن شناسایی و تحت درمان قرار دادن بیماران و اطلاعرسانی به جامعه و کاهش ترس از HIV میباشد.
به گفته وی، کنترل HIV در جامعه، نیازمند مشارکت تمام سازمانهاست و فقط مختص وزارت بهداشت نیست؛ ازاینرو سازمانهایی همچون سازمان زندانها، بهزیستی، وزارت کشور، شهرداری، هلالاحمر و بخشهای مختلف وزارت بهداشت از جمله معاونت درمان، اداره اعتیاد و مراکز سوءمصرف مواد در پویش «من هم تست HIV میدهم» همکاری دارند و در مراکز تحت پوشش آنها غربالگری تشدید میشود.
وی بیان کرد: در این راستا، بنرهای آموزشی در معرض دید عموم نصب شده، پوستر و فیلم های آموزشی به تعداد زیادی بین عموم مردم توزیع شده است.
کارشناس مرکز بهداشت قم خاطرنشان کرد: برپایی کمپینهای اطلاعرسانی در تعدادی از دانشگاهها و انجام داوطلبانه تست ایدز، از جمله فعالیتهای در حال انجام میباشد.
وی افزود: در این پویش برگزاری جلسات، کارگاههای آموزشی و انجام تست ایدز توسط مراقبان سلامت مراکز خدمات جامع سلامت در سطح شهر و روستا برای گروههای هدف انجام میشود.
وی اضافه کرد: همچنین با همکاری سازمان هلالاحمر و شهرداری در آذرماه به مدت پنج روز اتوبوس اطلاعرسانی به راه خواهیم انداخت تا در سطح دانشگاهها و مناطق پرخطر شهر نسبت به آموزش و انجام تست ایدز اقدام گردد.
موسوی گفت: در این پویش عموم مردم بهویژه معتادان تزریقی و یا افراد دارای سابقه تزریق مواد و یا افراد دارای روابط متعدد جنسی خارج از چارچوب میتوانند با مراجعه به نزدیکترین مرکز خدمات جامع سلامت و یا مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری مراجعه نمایند و بهطور کاملا محرمانه و رایگان تست ایدز بدهند.
مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری استان قم در انتهای نیروگاه، روبروی امامزاده سید معصوم قرار دارد و شهروندان میتوانند برای ارتباط با این مرکز با شماره تلفنهای ۳۸۶۱۸۰۰۸-۳۸۶۱۸۷۰۰ تماس حاصل نمایند.
وی گفت: ویروس HIV فقط در گلبولهای سفید قادر به ادامه حیات است و گلبولهای سفید نیز فقط در خون و ترشحات وجود دارند؛ بنابراین HIV در روابط عادی همچون آشامیدن، روبوسی کردن و دست دادن قابلانتقال نیست و درصورتیکه خون افراد با هم تلاقی یابد ویروس منتقل میشود.
وی افزود: در گذشته ویروس HIV از طریق مادر به جنین و همچنین با استفاده از شیر مادر به نوزاد قابلانتقال بود، اما خوشبختانه دستاورد بزرگ این بوده که طی چند سال اخیر از بین افراد شناسایی شده، انتقال از طریق مادر به جنین یا کودک یافت نشده است.
موسوی اضافه کرد: از سوی دیگر با برنامههای گستردهای که در جهت کاهش آسیب در بین مصرفکنندگان مواد تزریقی صورت گرفته است، میزان انتقال در گروه معتادان تزریقی پایین آمده و اکنون الگوی انتقال بیشتر از طریق روابط جنسی است.
وی ادامه داد: از موفقیتهای دیگر در پیشگیری و کنترل HIV، وجود داروهای ضد ویروس ایدز میباشد؛ هرچند درمان قطعی برای HIV وجود ندارد، به عبارتی نمیتوان ادعا کرد که ویروس بهطور کامل از بین میرود؛ اما داروها توان این را دارند تا میزان ویروس در خون را به صفر برسانند، بنابراین افراد مبتلا نهتنها دچار عوارض بیماری نشده، بلکه باعث انتقال بیماری هم نمیشوند.