بیماری پرفشاری خون از دیدگاه طب سنّتی ایران
بیماری پرفشاری خون از دیدگاه طب سنّتی ایران
با توجه به تغییراتی که در سبک زندگی جوامع بشری ایجادشده و اکثر امور بهصورت ماشینی و مکانیکی انجام میشود که این امر موجب شده تحرک بدنی افراد به حداقل خود برسد و از طرفی مصرف غذای چرب و فست فودها رواج بیشتری گرفته است. این عوامل در کنار سایر شرایط زندگی موجب بیماریهای مزمنی نظیر فشارخون میشود.
بیماریهای نظیر فشارخون ازجمله عواملی هستند که سلامت افراد را بهشدت تهدید میکند. با توجه به اهمیت این موضوع بران شدیم تا نظرات دکتر حسین مرادی دهنوی عضو هیئتعلمی دانشکده طب سنتی را در این خصوص و راهکارهای مقابله با آن جویا شودم.
آقای دکتر ابتدا بیماری فشارخون را از منظر طب سنتی معرفی کنید.
افزایش حجم خون یا همان مهمترین عامل شناختهشده امروزی پرفشاری خون تقریباً متناظر با یکی از انواع امتلا (پری بدن) در طب سنتی است.افزایش فشارخون در اکثر موارد فاقد علامت بالینی است و به همین دلیل «قاتل آرام» لقب گرفته است.
امتلا زمانی پدید میآید که فضولات در بدن بیش از آنچه به تحلیل میروند، تجمع یابند. از دیدگاه طب سنتی با زیادهروی در خوردن، معده بهدرستی نمیتواند غذا را هضم کند و این مسئله موجب بروز علائمی چون احساس سنگینی، احساس کسالت و کشیدگی بدن و خمیازه در شخص میشود.
این بیماری چه عوارضی دارد؟
فشارخون در حالت شدیدتر، میتواند باعث کشیدگی و پارگی عروق شود که عارضه مهلک و خطرناکی است.
آیا راهکارهایی برای کاهش فشارخون وجود دارد؟
یکی از بهترین راهکارها برای کاهش فشارخون، "اصلاح هضم معدی" و به عبارتی رعایت اصول و آداب صحیح غذا خوردن بر اساس اصول و مبانی طب سنتی است.
همچنان دیگر راهکارها برای کاهش فشارخون در طب سنتی نیز، ورزش معتدل، دوری از فکر و غم زیاد، مبتلا نشدن به یبوست و خواب مناسب است.
همچنین رعایت آداب غذا خوردن نظیر پرهیز از ریزهخواری، خوب جویدن غذا، پرهیز از خوردن سالاد یا آب به همراه غذا یا بلافاصله بعد از مصرف غذا، پرهیز از پرخوری و درهم خوری، اجتناب از حرکت قوی به دنبال خوردن، خوابیدن بلافاصله پس از غذا و خودداری از مصرف غذاهای غلیظ و سنگین میتواند در کاهش فشارخون و پیشگیری از آن مؤثر باشد.
چه توصیهها و پرهیز غذایی برای افراد مبتلا دارید؟
- به حداقل رساندن مصرف نمک و هر ماده غذایی حاوی سدیم (مانند سوسیس، کالباس، برگرها، چیپس، پفک، کنسروها، سسها، ماهیدودی، غذای فوری، انواع قرصهای گوشتی آماده، انواع ترشی شور، زیتون شور)
- اجتناب از مصرف غذاهای پرچرب، دیرهضم، غلیظ و سرخکردنیها
- اجتناب از مصرف غذاهای فراوریشده (کالباس، سوسیس، سوپ و پلوهای کنسرو شده، پیتزا، چیپس، پفک و…)
- مصرف مواد غذایی حاوی منیزیم، کلسیم و پتاسیم منطبق بر طبع و مزاج
- پرهیز از مصرف زیاد گوشت قرمز
- جایگزینی گوشت سفید (مرغ خانگی، ماهی دریایی و ماهی آب سرد بهشرط سرخ نشدن) با گوشت قرمز (مصرف ماهی برای گرممزاجها یکتا دو بار در هفته – افراد سردمزاج همراه با سیر و خرما میل کنند)
و نکته پایانی
نکته حائز اهمیت اینکه پرفشاری خون هم مانند دیگر بیماریها در طب سنتی به مزاج پایه فرد و سوءمزاج عارض بر بدن بستگی دارد در نتیجه مصرف خودسرانه داروهای گیاهی و درمانهای مرتبط با طب سنتی ممکن است نهتنها به رفع بیماری کمک نکند بلکه باعث تشدید بیماری و علائم فرد شود.
از اینجهت برای بهره بردن از درمانهای تخصصیتر طب سنتی باید به متخصصین طب سنتی مراجعه شود.
نظر دهید